Recent Posts

söndag 30 december 2012

Snö och silver

Juldagarna har förflutit både glatt och stilla. Två julaftnar fick vi till, inte dumt för en som älskar julen. Intalar jag mig iallafall. Egentligen är jag ju jultraditionalist som tycker att julafton är den 24:e och inte någon annan dag, men jag viker mig för yttre omständigheter. The more the merrier liksom.

Idag regnar det men under julen låg snön tjock och vit över fur och gran. Och runt tomten.


Fem hemgjorda juklappar blev det till sist, några idéer får sparas till nåt annat tillfälle. Pulsvärmarna till 89-åriga mormor blev inte fotade, men det gör inget för det viktigaste med dem var att de var varma. Systers vantar är ju inte riktigt klara, hon fick en på julafton, fast den hade ingen tumme. Nu har den det. Men de är inte riktigt fotoklara ännu:). Tre silverhalsband blev det, här är mammas och svärmors Monicas.


Ett M med en stjärna. För att hon heter Monica då. En liten zirkon i stjärnan.
Mammas blev ett hjärta, det var lite svårt att komma på vad det skulle stå, egentligen ville jag skriva "Världens bästa mamma" men det var ju för långt. Det blev "bäst" rätt och slätt. En liten glittersten på det också.


Syster fick också en bokstav, ska be att få låna det och fota någon dag, för den är inte helt lik M:et.
Nu närmar sig nyåret. Undrar om jag ska hitta på några kravfyllda pyssellöften i år då?

torsdag 20 december 2012

Julgran extra allt!

Idag blev det tjuvstart med flera dagar, egentligen vill jag klä granen kvällen före julafton. Men... När man inte är hemma så mycket under juldagarna och när julgran är det bästa man vet kan man kanske tumma lite på principerna. Här är den i alla fall!


Årets gran är nog en av de finaste jag någonsin lyckats hitta, nästan så att det var lite synd att klä den. Men bara nästan.


Grön och grann i stugan! Sen var det dags för de lätt bisarra mängderna pynt, gammalt och nytt, i huvudsak glittrigt. På sätt blir resultatet som ett av Tingelings glittermoln, me like! Jag har en förmåga att köpa några nya grejer varje år, men tar aldrig bort något. Det börjar bli svårt att hitta granar som orkar bära upp allt, men i år har jag lyckats. Nu sitter vi bara och tittar, och tindrar med ögonen. Jag blir verkligen lycklig av min gran. Behöver egentligen inte något annat till jul. Jo. Lite godis också. Och lite sill för att väga upp allt det sockersöta.


Det andra pyntet kommer också fram förstås, här är lite enkla fåglar i ståltråd och finpapper.


Nu närmar det sig minsann... Bara att öka julklappstillverkningstakten:)

lördag 15 december 2012

Sista keramiken

Nu är de sista sakerna hämtade, nu dröjer det ända till slutet av januari innan det blir mer igen. Längtar redan.

Fatet på fötter är nog det som jag blev mest nöjd med. Innan kursen började var en idé att jag skulle försöka göra ett fat på fot, och det här får väl vara det. Ett tepåseavställningsfat ska det vara.


Min gröna vas pillade jag på rätt länge, och den blev väl ungefär som jag tänkt mig. Skulle kanske gjort den vit istället? Den kommer nog någon att hitta i ett paket på julafton...


Nu är det fullt ös på resten av julklappstillverkningen. Som vanligt får jag mängder av lysande ideér kring lucia, så nu blir det minimalt med nattsömn fram till dopparedan. :)

måndag 10 december 2012

Första julbaket


Det fick börja med tunnbröd i år, pepparnötter har varit på gång i flera dagar men jag har inte kommit till skott ännu. Vi är några goda vänner som brukar ses hos en av oss (hon med bakstugan och det bra receptet) och så blev det i år också. Jag kunde dock inte stanna så länge, så jag fick med mig lite deg hem så att jag och treåringen kunde baka hemma. Men - jag har ju ingen kruskavel!! Tänkte efter ordentligt om det inte fanns något med bra struktur i hemmet, och... Tadaa!! Duplo är suveränt för en proffsig yta. Dessutom extra roligt för bakande barn. I övermorgon jobbar vi vidare med pepparkakor.



Uppslutningen på julpappers-workshopen var sisådär, men vi som var där hade kul! Sex olika mönster hann jag med att trycka. Jag får se till att köpa julklappar som passar till storleken på trycket i år...




 


 Hmmm. Skulle nog kunna tänka mig att trycka en hel rulle med lingonmotiv nästa år. Eller snöstjärnor/snöstorm kanske. Helt klart är att jag fick mersmak:)

onsdag 5 december 2012

Nu lackar det

Ikväll känns det lite halvjobbigt. Imorgon ska jag leda en workshop i julpapperstryckning i den lokala slöjdföreningen. Problemet ligger i att jag inte gjort detta förut, jag tyckte mest att det lät så himla mysigt. Ja ja, potatistryck och schabloner ska jag nog kunna styra upp, och igår testade jag lite blocktryck och grankvisttryck. Lite gräll färg, (det var allt som fanns hemma) men annars funkar det. Det ska bli roligt imorrn, och skönt när det är gjort:)


Kvällen spenderar jag med min favoritfilm, det blir ofta den när det lider mot jul. Jag kan se den hur många gånger som helst tror jag. Älskar huset, stämningen, koftorna och storyn såklart. Så nu sitter jag här igen och funderar på att sätta igång att sticka Camerons kofta. Ännu har det inte hänt, men i år är det kanske dags! Tröjan till systersonen börjar faktiskt likna just en tröja, så den är ju klar vilken dag som helst. Sen är ju de närmsta nitton dagarna uppbokade med pyssel och julklappstillverkning av alla de slag. Mellandagarna är dock ett lysande tillfälle att dra igång ett nytt stort projekt. Mysiga filmer på TV, nötknäckning, knäckätning och tedrickning dygnet runt. (Barnen leker givetvis helt självständigt med sina julklappar:) Det blir grejer det...

Bara lite kring halsen kvar, knappt någon montering heller, Jihoo!!

söndag 2 december 2012

Frukostservisen

Åtminstone om man nöjer sig med en kopp kaffe och ett par ägg... Jag skulle nog behöva en filtallrik också om jag ska bli mätt. Det får kanske bli en idé till vårens kurs.


Kaffekoppen är alltså mitt första drejförsök, och jag känner mig faktiskt nöjd med vad det slutligen blev. Glasyren blev lite rinnig men det stör mig inte. Jag har inspirerats av en mugg jag sett på etsy för länge sedan. Den var så fin och inte så dyr, men frakten till Sverige var dyrare än muggen - så då fick det vara. Det är det tråkigaste med etsy, att så många saker är så dyra att skicka. Smycken, pappers- och textilsaker funkar bra för det mesta dock. Hur som helst, det är därifrån jag fått idén till den lilla ängeln på kanten, fast min egen tolkning. Hjärtat i botten satte jag dit för att bli glad när kaffet är slut. Då kan jag tänka på alla kärleksfulla människor som finns omkring mig.


Äggkopparna var först tänkta att bli små koppar till tekannan, men de blev ju på tok för stora. Äggkoppar har jag inga, hönsfarmare till trots, så då fick det bli såna. De passar till olika storlekar av ägg, här är ett av de största vi brukar få och ett litet dvärgkoschinägg.


Om en eller två dagar är det dags att hämta de två saker jag glaserade allra sist, ska bli spännande att se vad det blev.